Kriminalistická technika je když…

Nedávno jsem si vyměnil pár mailů s Milošem Jedličkou z Brna. Pan doktor už se také po letech učitelování a propagování kriminalistiky prosloužil do důchodu, leč jak píše, nezahálí, protože nosí v hlavě projekt muzea zločinu, které chce otevřít tam u nich dole na Moravě, kde působí. „Hrabání v historii kriminalistiky a trestního práva je můj koníček,“ napsal, „leč o všem v prvé řadě a hlavně profesně jsem ´miloval´ kriminalistiku a její ´kněžnu´ - krim. techniku,“ dodal. A tím mne dostal.

Taky jsem si zamilovat kriminalistickou techniku a byl jsem jí věrný jako ti Japonci skoro celý život, ale že bych ji tak pěkně pojmenoval, tak v tom mne Miloš trumfnul.

Nebude v mých silách přenést na tento web všechno, co do této doby bylo o kriminalistické technice napsáno. To ani není moje ambice a platí to i u všech dalších stránek, sekcí a rubrik. Dávám si ale pečlivou práci se systémem této webové prezentace, aby když někdo něco hledá, třeba o té kriminalistické technice, tak aby to nebylo nacpáno někde jinde. I když vyhledávače jsou mocné čarodějky, přece jenom všechno má mít svoji škatulku.

A tak jako Miloš Jedlička staví všechno nové poznání na poznání historie (má na to krásné tvrzení: „…dokonce se říká, že kdo nezná historii, zpravidla ji na vlastní kůži prožije…“), tak i já zastávám názor, že není chyba se občas podívat zpátky a přečíst si to, co už někdo před námi dávno vymyslel, popsal, vyzkoušel, navrhnul, také pokazil, objevil či prožil. Lidi totiž strašně rychle zapomínají. Jistě, jsou věci a události, které je potřeba zapomenout hned (někdy by dokonce bylo lepší je zapomenout ještě před tím, než vzniknou, třeba takový Žáčkův úřad paměti národa, protože ten nikdy k ničemu užitečnému nebude, kromě toho, že bude vnášet nenávist mezi lidi; ale to sem asi nepatří. Já jen, že v televizi právě řekli, že Slováci už na tuto myšlenku přišli a nahlas řekli, že chtějí svůj ústav zrušit).

Tak, „kriminalistická technika je když…,“ řekl mi jednou u zkoušky mladý kriminalistický technik ve škole v Pardubicích - a zadrhnul se. Já taky, protože takový začátek odpovědi znamenal výklad na několik hodin. V této rubrice ale budeme prezentovat jen takovou mozaiku toho, co do tohoto základního oboru kriminalistiky patří. Je toho hodně, ale všechno nestihneme. Za to se omlouvám předem.

Tímto také nabízím spolupráci každému, kdo by sem chtěl cokoliv poskytnout.