Jeden hrubý faul, a jdete do vězení!

Ilustrace - americký fotbal se nehraje v rukavičkách, ale není to údajně záludný sportNapsaly Aha!, čtvrtek 24. dubna 2008, strana 13: „Sportovci, pozor! Je rozhodnuto, mějte se na pozoru! Kdokoliv z vás - ať už provozujete fotbal, hokej, házenou, jakýkoliv sport na jakékoliv úrovni - může skončit třeba až ve vězení, pakliže během boje zraní protihráče! Průlomový verdikt vynesl Ústavní soud.”

.

GlosujiV Aha! se nejspíš zrovna probudili. Nikdo asi nespočítá, kolik už padlo soudních rozhodnutí, když došlo k nějakému skutku, který bylo možné kvalifikovat jako trestný čin. Možná, že v kauze fotbalisty Jiřího Beneše se jen sešlo několik faktorů, které způsobily oživení tématu v médiích. Sám šéf disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu Alexander Károlyi potvrzuje, že pokud jde o současné rozhodnutí  Ústavního soudu, nejde vůbec o nic průlomového. Podle něj navíc naprostou většinu podobných sporů, které nejsou nijak medializovány, odmítnou již prvoinstanční soudy. “Každý měl a má vždy právo se obrátit na soud, to není nic nového. Ale nepovažuji za nutné, aby se podobné případy opakovaly - fotbal má sám dokonale propracovanou vlastní legislativu,” naznačil Károlyi.

O co vlastně v kauze Beneše šlo? Svým tvrdým zákrokem v nejnižší fotbalové soutěži způsobil tříštivou zlomeninu lýtkové kosti a poškodil vazy v kotníku soupeři, údajně policistovi, Milanu Šimkovi z TJ Sokol Třebeš. Ten na něho podal trestní oznámení. Všechny soudy, které se případem zabývaly, se shodly, že je Beneš vinen těžkým ublížením na zdraví, nicméně s ohledem na to, že protihráči nezlomil nohu schválně, soudy nedaly Benešovi žádný trest. Jiný soud sice přiznal Šimkovi nárok na bolestné a také pojišťovna nejspíš bude žádat po Benešovi úhradu nákladů na léčení zraněného. Mimochodem, od rozhodčího Beneš dostal za svůj faul v zápase žlutou kartu.

Beneš se obrátil na Ústavní soud v domnění, že ten zruší výroky soudů nižších stupňů a vše bude při starém, tedy, že pokud se stane cokoliv v prostou vymezeném autovou čárou hřiště (co by jinak bylo trestné), může být sice kvalifikováno jako trestný čin, úmyslný i nedbalostní, ale nebude za to uložen trest, protože se to stalo při hře hrané podle pravidel, někdy i v zápalu boje - a s tím se musí počítat.

Tak právě to ne, řekl Ústavní soud a Benešovi nejspíš spadla brada.

“Soudy nemohly pominout především nepřiměřenost zákroku vzhledem k herní situaci, použití nepřiměřené síly, která nebyla potřebná k zákroku,” napsali soudci Nejvyššího soudu v usnesení, které Beneš navrhoval zrušit. Fotbalista namítal, že sport nese riziko. “Kdo nastupuje k utkání v kopané, musí s možností zranění počítat,” tvrdil ve snaze pomoci mu v argumentaci jeho obhájce Kamil Podroužek. Ústavní soudci ale případ ani podrobně nezkoumali a stížnost v únoru rovnou odložili. “Není na Ústavním soudu, aby stanovil, že sportovní riziko představuje okolnost vylučující protiprávnost, či zvolil jinou z řady ve světě existujících teorií právní odpovědnosti sportovců za sportovní úrazy,” uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Ivana Janů. Je to prý typický úkol Nejvyššího soudu.

Beneš si u Ústavního soudu prý stěžoval, že žádný ze soudů nezkoumal, jestli při zákroku skutečně porušil pravidla hry. Podle soudkyně zpravodajky Ivany Janů ale prý nic takového není potřeba. “Soudy by se v obdobných případech neměly nechat vmanévrovat do pozice sportovních rozhodčích. Jejich povinností je posuzovat konkrétní okolnosti a zvláštnosti toho kterého případu,” napsala. Soud je podle ní vázán zákonem, nikoli sportovními pravidly.

Konečně. Ačkoliv nám od školních let vtloukali do hlavy, že sport posiluje tělo i ducha, anebo že ve sportu jsou rozhodující pravidla far-play, každý, kdo se na sport jenom kouká (a vůbec nemusí běhat po hřišti a nechat se okopávat od soupeřů), moc dobře ví, že ani jedno ani druhé už dávno není pravda. A kdoví, jestli to kdy pravda byla. Ale na toto téma nechť raději pojednají sportovní teoretici a publicisté.

Konečně, tedy, opakuji, že i na hřištích a ve sportovních halách začne platit zákon pro aktéry, kteří se tam oddávají svým hrám - byť podle pravidel - ale jednají přitom jako šílenci či podrazáci. Pozor, ve skutečnosti se tato slova týkají jen mizivého procenta sportovců, oné pověstné špičičky ledovce mezi masou slušných lidí. Samozřejmě, sportovních úrazů jsou spousty. Famózní gólman Čech by mohl vyprávět. Ale o to nejde.

Popravdě, výrok Ústavní soudu mne trochu překvapil. Hlavně ale proto, že přišel. To je moc dobře. Poslední dobou si všímám aktivit této nejvyšší instance práva a mám dobrý pocit z toho, že Ústavní soud koná, a také že je o něm slyšet.

velikost textu:

Tím pádem jsou plná aktivity i média a prevence je na světě. V souvislosti s tímto případem třeba dnešní (23. 4. 2008) Právo hned informuje, že se policie od letošního podzimu chystá více a razantněji řešit nedovolené zákroky sportovců, při kterých způsobili svému soupeři zranění. No, pokud jde o aktivity policie v případech „sportovních zločinů”, silně pochybuji, že tato kauza bude mít přímý vliv na zvýšení její aktivity. To jen zase někdo neví, že policie musí konat ze zákona, jde ale o to, zda bude sama tyto trestné činy vyhledávat. Myslím ale, že na to v současnosti nemá. Spíš bude konat, až někdo podá trestní oznámení.

Na obzoru je údajně další podobný rozsudek. U soudu v Novém Jičíně už podle iHned.cz leží obžaloba fotbalisty, po jehož skluzu má soupeř dodnes šrouby v noze. Mladému hráči, proslulému tvrdou hrou, teď teoreticky hrozí až pět let vězení.

Jiní mladí sportovci se ale své satisfakce nedočkali. Například třebíčský hokejista Tomáš Zelenka, kterého v únoru 2001 podrazáckým faulem zezadu navěky „odsoudil” na invalidní vozík jihlavský Marian Morava. Známý okresní žalobce z Jihlavy (kauza Čunek) tehdy privilegoval sportovní pravidla nad zákon, když konstatoval, že „ve sportu prostě platí odlišná pravidla”. Neplatí, jak konečně rozhodl Ústavní soud.

Takže, fotbalista (ale v širším smyslu kterýkoliv jiný sportovec) může být trestně stíhán a odsouzen za hrubý faul, řekl Ústavní soud. A je úplně jedno, jestli se tak stalo, když někdo někomu způsobil zranění v zápalu boje, když jsou sportovci jakoby smyslů zbavení. Bude to ale platit i tehdy, když do sebe dva chlapi jen tak kopli (byť jeden z nich přijde o nohu? To je otázka, na kterou asi dá odpověď až soudní praxe.

(S využitím ČTK, Aha!, iDnes.cz)

Jan Hlaváček, 24. 4. 2008