Microsoft přitvrzuje v boji s piráty

Počítač se sekerouNapsaly Lidové noviny, pondělí 21. dubna 2008, strana 15: „Nelegálně nainstalované Windows Vista nejprve samy zpomalí chod počítače a pak se zablokuji. Výrobce nejrozšířenějšího operačního systému na světě chystá další bič na uživatele, kteří Windows používají nelegálně. V České republice už našel nový operační systém cestu na asi pět až šest set tisíc počítačů.”

.

GlosujiMajitelé Maců mohou zůstat v klidu. Písíčkáři však od dneška pozor! Programátorům Microsoftu se u poslední verze operačního systému Windows Vista údajně podařilo vyřešit to, o čem se dlouhé roky tvrdilo, že to nejde: Zablokování počítače, pokud v něm není nainstalován legálně zakoupený operační systém Windows Vista,  jakési softwarové srdce počítače. Bez něho se počítač nerozběhne tak či tak. Jak to, že to najednou jde?

Ono, jak známo, teoreticky lze všechno. Myslím si, že technicky to bylo možné už dříve, u předchozích verzí operačního systému, a tedy určitě i u jiných programů, ale firemní obchodní strategie spíše volila takové přesvědčovací metody, které by zloděje softwaru přiměly k zaplacení užívaného produktu, ne jeho smazání.

Kde jsou ty doby, kdy jsme v předrevolučních počítačových klubech organizovali „výměnu” a volné šíření programů? Považovali jsme to za jeden z prvků šíření druhé gramotnosti v Československu. Od té doby ale uplynulo mnoho vody. Softwarové a hardwarové firmy mezi tím vydělaly hory dolarů, jenů, ale i korun. Dlouho trvalo legislativcům a zákonodárcům, než pochopili a prosadili oprávněné požadavky softwarových firem do zákonů. V některých zemí ještě zdaleka ne.

Že by dneska někdo používal počítač s Vistou bez připojení k internetu je nejspíš fikce. Vista stahuje (podobně jako i jiné programy) tzv. aktualizace, mezi kterými je i tzv. „crack”. Ten dokáže identifikovat nelegálně nainstalovanou Vistu. Uživateli zčerná obrazovka a prostřednictvím zvláštní zprávy v malém okně dostane pokyny, co má udělat. „Naším cílem je, aby si lidi koupili legální software,” vysvětluje Tomáš Koška z české pobočky Microsoftu. Tak aspoň že tak! Horší by bylo, kdyby se Microsoft choval jako vymahatel dluhů nebo jako čeští úřední exekutoři.

Jenže, známe své pappenheimské, že? Určitě už ode dneška vysedávají na strahovských a jiných vysokoškolských kolejí týmy studentských vývojářů, kteří zahájili „protivýzkum”. Tak u nás vždycky bylo, jest i bude. Také proto se v Česku stále přiživuje povědomí, že některé sociální skupiny si software kupovat nemusí (resp. nemohou - viz studenti; prý na to nemají).

Také proto je u nás stále 40 % software odcizeného.

Jan Hlaváček, 21. 4. 2008