Neváhal jsem ani chvilku

Média na zabitíwww.protibulvaru.cz: „Nevkus a netaktnost, vulgarita, polopravdy a lži bezostyšně vydávané za pravdu, slídilství, záměrné provokace, plánované skandalizace, cynicky přiznávané fotomontáže či zcela smyšlené „rozhovory“, neomalené tykání bez ohledu na věk či postavení, bezohlednost ke zraněným lidským citům, neúcta ke stáří, a dokonce i ke smrti, neskrývaný novinářský hyenismus – to jsou dnes běžné praktiky Blesku, Aha!, Šípu, Pestrého světa, Rytmu života a dalších bulvárních periodik.“

 

Na jiném místě: „Odmítáme se s tímto stavem smířit. Proto bulváru veřejně vzkazujeme: Není pravda, jak demagogicky tvrdíte, že vás potřebujeme. Odmítáme být ztotožňováni s těmi z nás, kteří vám vycházejí vstříc a dobrovolně - ať už ze strachu, vypočítavosti či touhy po slávě - s vámi kolaborují. My, níže podepsaní, vámi pohrdáme a nechceme a nebudeme s vámi žádným způsobem spolupracovat!“

A konečně: „Současně vyzýváme všechny naše kolegy, kteří s tímto prohlášením souhlasí, aby se k němu svým podpisem - a především důsledným bojkotem veškerého bulváru - připojili. Marek Vašut a Michal Viewegh“

 

Glosuji-titulek-světlý

 

 

Když jsem včera večer (11. 5. 2009) v televizi NOVA zaslechl výzvu herce Marka Vašuta a spisovatele Michala Viewegha „Vzkaz bulváru a výzva kolegům“, ani na chvilku jsem nepochyboval o tom, že pánové nemají pravdu. Naopak!

To co si u nás dovolují někteří novináři, plnící příkazy svých šéfredaktorů, kteří jsou existenčně závislí na vydavatelích periodik, vesměs vlastních zahraniční pasy, jenž se mohou opřít o tichou podporu našich politiků a justice – to opravdu nemá obdoby. A vůbec se to netýká jenom herců, zpěváků a jiných umělců, kteří jsou každodenně na očích veřejnosti. Sám jsem si dost užil, když mne bulvár vláčel coby nepřítele státu č. 1 na základě nepravdivých a hlavně neprověřených pomluv pramenících od samotného ministra vnitra Langera a jeho poskoků. Některých písálkům, které ještě čeká žaloba, vydrželo lživé a pomlouvačné téma dlouhé týdny a rádi se k němu vraceli. Bohužel, nutno dodat, že v mé kauze se hanebně předvedla i periodika, která se tváří jako objektivní a ctnostná média, vč. ČTK.

Naprosto chápu, že Vašut s Vieweghem, coby lidé působící v kultuře, se obrátili se svojí výzvou na umělce. Trošku mi to ale bylo líto, protože jejich výzva je šitá jako na míru všem slušným lidem, kteří už mají plné zuby arogance moci. A že média jsou silná – a jak se ukazuje za prachy i snadno zneužitelná - „mocnost“, o tom není třeba diskutovat. Dokonce to sami o sobě bezostyšně tvrdí!

Naštěstí dnešní seznam již tisíců lidí, kteří se pod výzvu podepsali a neustále podepisují - http://www.protibulvaru.cz/seznam.asp - dává tušit, že výzva proti bulváru není omezena jen na umělce. Podpisují ji lidé nejrůznějších profesí a věku. A to je moc dobře!

Pánové díky! Neváhal jsem ani chvilku a připodepsal se taky. 

Doufám také, že si počínání bulváru denně balancujícího na hraně zákona, ale mnohdy dokonce bez povšimnutí orgánů činných v trestním řízení klidně a bez obav porušujících platné zákony, konečně povšimnou kompetentní orgány a bez keců o „druhé straně mince“, či o tzv. veřejném zájmu, který jsou „celebrity“ povinny snášet, začnou konat.

Jan Hlaváček, 12. května 2009