Jak fotí profíci ze speciálních služeb

Přístroj EPIC 100Nedávno jsem zavzpomínal na doby před 170 lety, kdy vznikaly první fotografie, vlastně daguerrotypie. A v dalších článcích jsem také naznačil možnosti současné digitální fotografie na příkladu virtuálních panoramatických prohlídek. Shodou okolností se mi dostal do rukou snímek z inaugurace nového amerického prezidenta Baraka Obamy, který je také panoramatický.

 

 Inaugurace prezidenta Baraka Obamy ve Washingtonu 20. 1. 2009

 

 

 

 

 

 

 

Při povrchním pohledu mi může býti vyčteno, že takových fotografií z Obamovy lednové inaugurace, jako je ta výše převzatá z jednoho webu, obletělo svět bezpočet. Je a není to pravda. Když si vážený čtenář klikne na snímek a vyčká, až se mu nahraje originál, dá mi nejspíš za pravdu, že snímek je přece jenom v něčem jiný. Vlevo nahoře jsou tlačítka pro zoomování a posun v obrázku, detailní pohled do obličeje kterékoliv z tisíců hostů inaugurace lze také docílit opakovaným kliknutím myši nebo otáčením kolečka myši.

Jestliže dnes je možné pořídit slušné snímky s dostatečným rozlišením, barevným podáním i ostrostí již dejme tomu s 5ti megovým digitálním kompaktem, není se co divit, že fotokamera-robot, která má 1,474 gigapixelů (což je 295krát více než má malý kompakt), dokáže pořídit tak dokonalý snímek.

 

Glosuji-titulek-světlýA to si nemysleme, že tento veřejně publikovaný snímek je produktem té nejkvalitnější techniky, kterou disponují speciální služby USA. Už zase vidím pseudo-experty našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů, jak opět v šoku nad vědeckotechnickým pokrokem špiclují a sepisují tiskové zprávy, ve kterých bude uvedeno, že něco podobného se u nás rozhodně nesmí používat.

(Autor děkuje Panu Fotografovi Vašku Pancerovi z Vimperka za námět a upozornění na web gigapan.org)

Jan Hlaváček, 22. 4. 2009