Krimifest Písek očima Zbyňka Koukolíka

Detektivka.czTradici krimifestivalů v tuzemských podmínkách podpořil Krimifest Písek 2008. Originální akci uspořádala 2. října 2008 česká sekce Asociace autorů detektivní a dobrodružné literatury (AIEP) ve spolupráci s Nakladatelstvím J&M Písek.

 

 

Začátek festivalu patřil slavnostnímu přijetí skupiny renomovaných autorů starostou města. Na písecké radnici přivítal píšícího psychiatra a předsedu české sekce AIEP Jana Cimického, jihočeskou Agathu Christie Milenu Brůhovou, detektivkáře Antonína Jirotku, Janu Moravcovou, či bývalého píseckého kriminalistu Ladislava Berana.

Jak se dělá napětí

Zájem veřejnosti vzbudila beseda “Krimi detektivka ve filmu aneb Jak se dělá napětí”, pořádaná v písecké Sladovně za účasti povolaných kriminalistů. Setkání bylo jedinečnou příležitostí vyzpovídat autory mimo jiné z toho, jak se vlastně k psaní detektivek dostali. “Od dětství mě fascinovaly knížky Georgese Simenona a dalších, které jsem dokázal přečíst jedním dechem. Dlouho do noci jsem je, aby to rodiče nezjistili, četl s baterkou pod peřinou. A tak jsem si řekl, že musím napsat knížku stejně poutavou,” vrátil se ke svým literárním začátkům Jan Cimický. Účastníci setkání se rovněž zajímali o věrohodnost televizních seriálů Četnické humoresky nebo Kriminálka Anděl. “Vcelku věrohodně vypovídají o době, ve které se příběhy udály,” vyjádřil se přítomný šéf jihočeské kriminálky František Skabalík. “Snažíme se napodobovat Ameriku, její detektivní seriály a akční filmy. Všechno je příliš vážné, násilné, odosobněné. Já naopak mám rád příběhy, ve kterých jsou vyšetřovatelé zobrazeni jako normální lidé, se svými starostmi, radostmi, slabostmi. Všichni se rádi bavíme, děláme chyby. To je ta člověčina, kterou postrádám,” konstatoval Ladislav Beran. Účastníci setkání se shodli na tom, že v české filmové a televizní tvorbě by mělo vznikat více pozitivních vzorů, které mohou přinést pravdivý obraz o práci policistů.

V písecké Sladovně zástupci české sekce AIEP rovněž vyhlásili vítěze literární soutěže “O buřinku rady Vacátka”. Porotu nejvíce zaujala díla Lindy Hroníkové, Zdeňka Jarchovského a Věnceslavy Dezortové.

“Zatímco ve světě jsou různé varianty krimifestivalů běžné, u nás obdobná tradice dosud chyběla, ačkoliv Česká republika je - což se moc neví - detektivkovou velmocí,” zhodnotil započatou tradici pořádání krimifestivalů Jan Cimický.

Tragický osud píseckých četníků

Krimifest Písek 2008 připomněl i dva místní četníky, kteří zahynuli před sedmdesáti lety v boji proti fašismu v českém pohraničí. Praporčík Jan Koukol z Čížové u Písku byl zastřelen 13. září 1938 v tehdejším Habersbirku (Habartově) při napadení četnické stanice Henleinovci. Vrchní strážmistr František Novák z Písku byl smrtelně raněn v Bublavě, když na autobus, v němž jel pod bílým praporem jako parlamentář vyjednávat, zaútočili Henleinovci střelbou. Oba předtím působili jako kolegové na písecké pátračce, oba měli kdysi ve stejný den svatbu, oba pak měli ve stejný den i pohřeb. Osudy píseckých četníků účastníkům krimifestu přiblížili členové historické skupiny Četnická pátrací stanice Praha Radek Galaš a Jan Holub, kteří jim přijeli vzdát hold v replikách dobových uniforem četníků. Koukol, který byl velitelem četnické stanice, zemřel v 38 letech. Policisté i zástupci Četnické pátrací stanice Praha se mu poklonili u hrobu na hřbitově v Čížové.

Mgr. Zbyněk Koukolík