Výstava pro pozvané, aneb Armáda ČR bude zbrojit

Ilustrační obrázek - MIGHN, 17. 10. 2008: Voják budoucnosti má vidět až za roh. „Čeští vojáci mají díky moderní technice získat brzy takřka nadpřirozené schopnosti. Armáda slibuje, že „voják 21. století” bude mít nejen moderní zbraň, ale i systémy umožňující pohled za roh nebo oděv, který ochrání tělo před běžnými střelami z ručních zbraní. Na ministerstvu obrany proto už běží projekt s názvem Voják 21. století.”

 

 

Glosuji-titulek-světlýNení nad to se o takových smělých slovech přesvědčit. A tak jsem vyrazil s kamarádem do Letňan na výstavu Future Soldier Czech Republic 2008, dlužno dodat, že bez pozvání a předešlé registrace, což bylo zásadní pro vpuštění na výstavu, jak bylo napsáno na internetu. Hned za vchodem do výstavního pavilonu byly nainstalovány dva rámy, skrze které se návštěvníci vpouštěli a bdělí a ostražití vojáci je kontrolovali. Vládl tam ale takový zmatek, že by tam nejspíš prošel i samotný šéf Al Kajdy, kdyby se oholil. Kamarád, aniž by to bylo jeho úmyslem, pronesl hodně velké kovové předměty, které by nejspíš vzbudily pozornost, kdyby však byly objeveny. Nebyly, protože byly v igelitce položeny na stolek vedle rámu, zatím co ostrahu více zajímala spona od pásku, která hvízdala. jako by byla ze zlata. Také u registrace to nevypadalo na akci, kterou mohou shlédnout vysloveně jen vybraní a prověření jedinci. Ani já (rozhodnutím ministra vnitra „nepřítel státu”) jsem neměl problémy. Slečna mi podala papírek a požádala o jeho vyplnění. Sice řekla, že je tam hlavně potřeba vyplnit organizaci, ze které přicházíme, ale už si ten údaj nejspíš nezkontrolovala (nevím, zda-li to bylo až tak důležité). Napsal jsem do kolonky Organizace „důchodci”. Poslední „překážkou” pro příchozí byli mladíci před vstupem do výstavního pavilonu. Spokojili se s lístečkem označeným „vizitor” (jsme přece v Česku), který nám vydala slečna u registrace. Příjemné bylo, že slušně pozdravili.  

Kluci, co si rádi hrají na vojáčky, by byli na výstavě nadšení. Samé maskáče, zbraně, vysílačky, taky čtyřkolky, bezpilotní letadla a fůra dalších exponátů, kterým rozumí jen vojáci (a ti malí kluci). Mohlo se zde fotit a filmovat, což byl pro mne šok, neb s vědomím toho, že jdu na vojenskou výstavu jen pro zvané, jsem si raději ani foťák nebral. Nakonec jsem musel fotit mobilem (podle toho fotky v závěru statě vypadají).

Pravda, po odborné stránce - super: Do výstroje vojáka by měly mimo jiné patřit systémy pro obrazové spojení s velitelem, osobní rádio nebo navigace GPS. Všechno tohle zde bylo nabízeno všelijakými firmami. Kamery zajistí zase to, aby se voják při boji nemusel ukazovat a mířil jen prostřednictvím obrazovky. Dva muži v uniformě sedící za trenažérem byli právě v polovině bitvy (nebo války?), když jsme okolo procházeli.

V komentářích k výstavě se lze dočíst, že toto vskutku moderní vybavení by mělo přijít i do výstroje a výzbroje Armády ČR, především pro vojáky, sloužící v zahraničních misích. Pokud se naše republika bude i nadále angažovat v těchto konfliktech, je takové vybavení nezbytností. Že nejde o levnou záležitost, netřeba připomínat. Co je však jakkoliv vysoká cena zbrojních systémů a výbavy proti životu vojáka. Jemu ani jeho rodině těžko nahradí život medaile udělená „in memoriam”. Ostatně, Znak Malá skála, známý producent špičkových medailí pro Armádu ČR, Policii ČR a další ozbrojené sbory, měl na výstavě Voják budoucnosti také svůj stánek. A věru povedený. Mimochodem, premiéru tam měla i pamětní medaile k 50. výročí Kriminalistického ústavu, kterou jsme s přítelem medailérem Vladislavem Mašatou navrhli a nechali ve Znaku vyrobit.

“Budoucnost vojáka není tolik o výzbroji, i když je to důležitá část, ale je to o informační převaze a přehledu o situaci na bojišti,” řekl ČTK a České televizi ředitel sekce rozvoje druhů sil Generálního štábu AČR Aleš Opata, který dříve mimo jiné velel vojenskému kontingentu v Afghánistánu, a dodal: “Na prvním místě pro vojáka není zbraň a její schopnost vidět za roh, ale průhledový displej, který mu říká jaká je situace, říká se tomu přehled o situaci.” Ladislav Nesrsta ze společnosti Delinfo, která informační technologie pro vojsko vyvíjí, podotkl, že úloha vojáka v boji se však nezmění. “Jeho klíčová role na bojišti bude pozorovat, bojovat, ovládat nebo manévrovat,” konstatoval.

Do výzbroje vojáka budoucnosti chce Armáda ČR zařadit i nové zbraně - útočné pušky, granátomety, kulomety, odstřelovací pušky i pistole. Stánek uherskobrodské Zbrojovky lákal návštěvníky kvůli - mimo jiné - možnosti osahat si známé, chvíli zatracované, chvíli opěvované „pětasedmdesátky”. Ve vitrínce jsem zahlédl i inovovaný „Škorpion”, což mne mile překvapilo, protože tohle byla zbraň, se kterou se mi fantasticky střílelo. Jelikož ale této komoditě naprosto nerozumím, nevím jestli nepřináším starou zprávu.

Celkové náklady na vyzbrojení není ministerstvo obrany zatím schopné odhadnout, tvrdí její představitelé. Armáda ale chce mít vojáky vyzbrojené do roku 2015. Novinky by se měly využívat například v Afghánistánu.

(Zpracováno s využitím: Český voják by v budoucnu mohl v boji vidět i za roh, In: českénoviny.cz; Armáda chystá nové vybavení, vojáci uvidí i za roh, In: čt24.cz; Voják budoucnosti má vidět až za roh, In: Hospodářské noviny aj.)

 

Několik obrázků z výstavy Future Soldier Czech Republic 2008

 

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

Future Soldier Czech Republic 2009 - 17. 10. 2008

(Foto: Jan Hlaváček, foceno s Nokia E90)

Jan Hlaváček, 18. října 2008