Český Cattani do Senátu

Miroslav Antl„Nemohu se už bezmocně dívat na to, jakým směrem se vydala česká policie, ale i státní zastupitelství a kam se vytrácí spravedlnost, kam spěje bezpečnost a pořádek. Jinak to neovlivním, než abych mohl z pozice ústavního činitele alespoň hlasitě upozornit na to, co se kolem děje a pokusit se iniciovat nápravu,” říká Miroslav Antl.

 

 

Cituji slova autora a současně kandidáta do Senátu Parlamentu ČR z neprodejné publikace „JUDr. Miroslav ANTL - nezávislý kandidát do Senátu”, která byla vydaná díky sponzorům, zejména ČSSD, a dalším společnostem, jako součást volební kampaně jmenovaného. Kniha obsahuje řadu nových informací o tomto jinak mediálně velmi známém právníkovi, jedněmi obdivovaném, jinými zatracovaném.

Předně, autor v publikaci připomíná kriminální příběhy z Východočeského regionu (za jehož část kandiduje jako nezávislý), na jejichž objasňování se podílel coby prokurátor a později státní zástupce, když působil v Chrudimi a Hradci Králové. „Nikdy nezapomenu na okamžik, kdy ve své královéhradecké kanceláři sáhl do stolu a podal mi několik fotografií. Byly na nich děti zabité sekerou. Ze snímků bylo patrné, jak se ze všech sil bránily, měly úplně zkrvavené ruce… ´Tyhle fotografie,´ řekl mi doktor Antl později, ´nemůže člověk jen tak zavřít do šuplíku. Já už dnes vím, že ty obrázky budu v sobě nosit po celý život´,” napsal v předmluvě k Antlově knize „Gaunery nemám rád” (duben 2001) redaktor a spisovatel Stanislav Motl.

Publikace obsahuje i právní poradnu, reagující na konkrétní dotazy obyvatel regionu a lidí, kteří jej uznávají. Obsahuje i postoje, životní zkušenosti a názory třiapadesátiletého právníka, který měl pro strach uděláno, když podával žaloby na stovky „gaunerů, které nemá rád” a jenž soudy odsoudily na tisíce let ve věznicích.

Miroslav Antl se v knize nevyhýbá ani svému největšímu životnímu pochybení, když byl účastníkem dopravní nehody a dopravní policisté mu naměřili v dechu 0,52 promile alkoholu. „Během několika vteřin se mi změnil celý život,” napsal o sobě. To proto, že se okamžitě rozhodl odstoupit z funkce náměstka policejního prezidenta, kterou tehdy zastával. Paradoxní je, že ačkoliv byl nejspíš jediným, kdo vyřešil podezření z protiprávního deliktu takto razantně, i po řadě let jeho nepřátelé neváhají fakta komolit a používají tento jinak banální fakt k laciným a demagogickým výpadům proti němu.

Ne tak jeho přátelé. „Napínavě jsme sledovali jeho přechod do funkce na policejním ředitelství i jeho pozdější dramatický odchod. Jak se říká, ´Nepoznáš-li svou chybu, uděláš další´. On ji poznal a zachoval se čestně tak, jako žádný z tehdejších i současných politiků,” napsala o Antlovi olympijská vítězka Dana Zátopová. Ostatně, pro mnohé bude možná překvapením, že Miroslav Antl je čestným členem Českého klubu olympioniků - jinak lidí, sportovců, kteří mají spravedlnost a far play doslova v genech. Právě řada z nich ho jako svého kamaráda přesvědčila k přijetí kandidatury do Senátu.   

JUDr. Miroslav Antl - nezávislý kandidát do SenátuA konečně, kniha dává odpověď i na základní otázku - „proč kandiduji”. Z desítek otázek a odpovědí vybírám jen namátkou několik vět, které mne zaujaly:

„Jsem zkušeným právníkem a těch je tam (v Senátu - pozn. aut.) skutečně málo, přestože je Senát vnímán jako „právní pojistka”. Oblast, které rozumím a chci se jí také naplno věnovat, je oblast spravedlnosti, bezpečnosti a pořádku.”

„Vůbec není přehnané moje rčení, že jsem za dvaadvacet let dostal do kriminálu stovky pachatelů na tisíce let. Myslím, že jsem i přes skandalizující mediální kampaň před pěti, šesti lety stále vnímán jako nekompromisní bojovník se zločinem a gaunery, ale snad i jako odborník na trestní právo a bezpečnost.”

„Nejsem členem žádné strany. Každopádně kandiduji jako nezávislý. ČSSD mi nabídla kandidovat. Navíc jsou mi myšlenky sociální demokracie blízké.”

 

JUDr. Miroslav Antl - nezávislý kandidát do Senátu - reverzVe volebním obvodě č. 48 (okres Rychnov n/K. a části okresů Pardubice a Ústí nad Orlicí) kandiduje proto, že „mne tady oslovili, mám k tomuto regionu blízko a patřím do něj. Profesně tu pracuji už pětadvacet let. A mám velice blízko k basketbalu v Rychnově nad Kněžnou…”

„Nemohu se dívat na to, co se děje v současné Policii ČR a velmi mi vadí, že občané nedostávají objektivní informace o skutečné situaci. Odchází až příliš mnoho odborníků, kteří jsou vzhledem ke svým zkušenostem a specializaci nenahraditelní. Navíc pochybuji o korektnosti nových přijímacích, ale i výběrových řízení. Vše nasvědčuje tomu, že jsou nezákonná - a na přání ministra vnitra. … Osobně se obávám podstatného zhoršení objasněnosti a nárůstu kriminality v nejbližší budoucnosti. To, bohužel, zjistíme až po několika letech, když už bude tento stav nevratný. Tristní je i situace ve specializovaných policejních útvarech s celorepublikovou působností. Osobně by mne například zajímalo, jaká je úspěšnost při zajišťování výnosů z nelegální (trestné) činnosti po zrušení tzv. Finanční policie.”

Na otázku „jste pro trest smrti” odpovídá: „Já jsem byl vždycky zastáncem trestu smrti, resp. odpůrcem jeho zrušení. Vím však, že trest smrti není a nebude v naší „evropské” společnosti reálný. Jsem proto, aby alespoň trest odnětí svobody na doživotí byl skutečně pro ty nejhorší gaunery trestem doživotním. … Například ve Slovenské republice již mají rekodifikaci trestního zákona za sebou a mj. kromě přísnější trestů mají možnost uložení trestu odnětí svobody na doživotí bez možnosti návratu.”

„Kniha „Gaunery nemám rád” vyšla v nákladu cca 26 tisíc výtisků, byla zcela rozprodaná, pak vydavatelství odkoupil jeden významný muž a k vydání dalších svazků již nedošlo.”

Na otázku „Dostal jste někdy příkaz, abyste ututlal nějaký ´průšvih´ politika” říká: „Dostal, kdysi dávno, ale neposlechl jsem. Následné kárné řízení kupodivu dopadlo dobře.”

„Jak se jako expert díváte na sériového vraha Zelenku?” zní další z mnoha otázek obsažených v publikaci „JUDr. Miroslava Antl - nezávislý kandidát do Senátu” a Antl k ní mimo jiné říká (kráceno): „Pro mne je kauza zajímavá nejen rozsahem vražedných útoků, ale zejména osobu pachatele. Prakticky v klidu se doznal, žádná lítost na něm nebyla patrná … dokonce to vypadá na ´vraždy pro radost´, a to je asi nejúděsnější. … Děsivá je představa, že by pracoval na dětském oddělení … nebo, že by takových bylo v našich nemocnicích více. Ale vzhledem k tomu, že si na pobyt v nemocnicích připlácíme, tak jsme tam asi v bezpečí. A jinak mne také zaujalo Zelenkovo vyjádření, že ´je voličem ODS´.”

 

Z publikace, ve které JUDr. Miroslav Antl žádá voliče volebního obvodu č. 48 do podzimních senátních voleb výzvou „Váš hlas pro spravedlnost, bezpečnost a pořádek”

vybral a citoval Jan Hlaváček, spolurodák, bývalý podřízený a snad taky kamarád. A také sympatizant, nejen pokud jde o Antlův volební program a priority politického boje.