Každému sportovnímu klání, nejen EURU, hrozí teroristický útok

MicEvropa si oddychla. Skončilo EURO. Svátek sportu, ale současně i výbuchy vášní fanoušků v ulicích, mnohde připomínající válečné střety zfanatizovaných bojovníků. A také velký kšeft, na to se nesmí zapomínat. Aniž bych chtěl komentovat, jak co s čím souvisí, Španělům je nutné blahopřát, Němcům také, protože obě finálová mužstva sehrála pěkný zápas. Nastává období sčítání zisků a ztrát. Fotbalové mistrovství Evropy prý bylo cílem teroristického útoku, jehož přípravy však bezpečnostní složky včas zastavily. Po nedělním finále šampionátu ve Vídni to prohlásil švýcarský ministr obrany, civilní ochrany a sportu Samuel Schmid, píší dnešní (30. 6. 2008) Novinky.cz.

Glosuji-titulek-světlýA to je silné kafe. Určité signály o možném napadení EURA ze strany al-Kajdá se v médiích objevovaly hodně měsíců před jeho zahájením, ale nejspíš se jednalo jen o neověřené fabulace z pera novinářů, kteří k tomu byli vedeni svými šéfy. Každá senzace přece zvyšuje náklad. Naposledy exhiboval list La Liberte, který těsně před šampionátem napsal, že mistrovství vyhrožuje al-Kajdá a chystá se “proměnit dějiště šampionátu Rakousko a Švýcarsko v peklo”, připomíná ČTK.  

Ministr Samuel Schmid v rozhovoru pro nedělník NZZ am Sonntag uvedl, že bezpečnostní složky provedly nespecifikovanou akci na základě “jistých příprav na teroristický útok”, a že tato akce neměla nic společného s tvrzením v La Liberte. “Mluvím o důkazech, které jsme získali během turnaje. Akce se zúčastnila policie, tajná služba, celníci a pak už žádná konkrétní hrozba neexistovala,” prohlásil Schmid. A tomu lze nejspíš věřit.

Ještě pár dní budou noviny přinášet reportáže z nočních „oslav” po finálovém utkání, dramatizovány samozřejmě budou hlavně rvačky ožralých fandů, což nemá s opravdovým sportem vůbec nic společného, ale bohužel je to jeho průvodním jevem, budou ukazovány rozbité výlohy a poškozená auta, protože právě tohle lidi rádi čtou. A tak určitě v tichosti skončí v zapomnění nebezpečí, o kterém hned po skončení EURA hovořil švýcarský ministr.

Jan Hlaváček, 30. června 2008