Začínáme..

Sedím v kanceláři svého učitele htmlování a vytváření webových stránek a pomalu, krůček po krůčku, oživujeme tuto ryze novou webovou aplikaci. Měl bych předeslat, že už máme za sebou (alespoň pro mne) neskutečně složitou proceduru nakoupení webové adresy, hostingu a kdoví čeho dalšího, co si vymysleli ti, kteří dnes zdárně parazitují (podle mne bez zásadního přínosu pro net) na vynálezu zvaném internet. 

ctverecekKdyž říkám sedíme a vytváříme, tak přesněji je to tak, že já sedím a čučím, jak Zbyněk vytváří… No, pravda, něco mám už za sebou, ale je stále ještě milion věcí v tom internetovém prostředí, kterým nejen že vůbec nerozumím, ale horší je, že ani nechápu jejich podstatu a potřebu.

  Jen pro zajímavost. Je sobota 12. dubna 2008. Před 47 lety vyletěla do kosmu raketa typu Vostok, na jejíž špičce byla ocelová koule o průměru necelých dvou metrů a v ní se krčil pilot. Zhruba za dvě hodiny od startu, když po 108 minutách obletěl v kosmické výšce  planetu Zemi, oznámily tiskové agentury, že sovětský občan Jurij Alexejevič Gagarin je prvním kosmonautem světa. Hrdina po jistých potížích přistál (na padáku, což se svět tehdy nesměl dozvědět), ale svět se tím zásadně změnil. V té době nikdo netušil, jak moc kosmický výzkum (a ruku v ruce i zbrojení), přispějí k vědeckotechnickému pokroku lidstva (a také k dalším závodům ve zbrojení atd. Ale o to teď nejde.). Jak tato poznámka souvisí s kriminalistikou. Myslím, že také (pominu-li zmíněný technický pokrok). Nevím, jestli si někdo uvědomil, že v kosmu se vlastně ještě nestal jediný zločin. Alespoň to neproniklo na veřejnost. Přičemž je přece všeobecně známé, že kam pronikne člověk, dříve nebo později se tam kriminalita vyvine stejně jako bakterie. Hloupé přirovnání. Mám zajímavou zkušenost. Jednou jsem poslouchal vyprávění polárníka Jardy Pavlíčka, který má svoji vlastní základnu v Antarktidě (takže není pravda, co se dnes tvrdí o základně našich brněnských vědců). Položil jsem mu otázku, jak je to s kriminalitou v Antarktidě. „Něco ti o tom napíšu,” slíbil. Za pár týdnů přišel a přiznal, že svůj slib přepískl. „Víš co, tam snad bylo největším zločinem, že pásák přejel válenky vedoucímu jedné stanice, anebo že si tam jeden polárník popálil obličej, když mu vybuchl benzínový vařič, protože byl nešikovný,” povídal Pavlíček. A tak jsem dospěl k závěru, že Antarktida je vesměs bezpečná oblast. Stejně tak kosmos. V tomto smyslu jsou hodně komické všechny ty seriály Star Track a další sci-fi, že?  

  Jest rozhodnuto: Jako redakční systém použijeme WordPress ve verzi 2.3, přestože již zveřejněná verze 2.5 asi bude lepší, ale jak pro koho. Nemluví ještě česky (a to mne štve), a hlavně nemám čas se zdržovat jejím studováním. Na jiném webu - Fan klubu Zadov - používám také verzi 2.3.

  Když jsme dostali od správce serveru prostor pro databázi, vytváříme její základ s pomocí WordPressu. Obtížně stíhám sledovat, jak a kam se co kopíruje. Jako obvykle, první příspěvek má název bla, bla, bla a text je něco jako „apaspdofi ůasůdlfkj poasdf”. „Neboj, to si pak změníš,” uklidňuje učitel.

  Za dvě hodiny mne propouští i s poznámkami domů. Celý večer dumám o struktuře webu. To, co jsem nosil dosud v hlavě, není zase tak jednoduché dát na papír. Teď sedím u počítače a svoje poznámky ukládám metodou pokusů a omylů v nové webové stránce. Vcelku to jde. Zdržují mne úvodní texty ke stránkám a rubrikám, které postupně píši.

  Je neděle 13. dubna 2008. Základ webové stránky je hotový.